Laatste toevoegingen


Copyright 2008

Algemene voorwaarden

Login

Het Compliance Vraagstuk

9-1-2009
De laatste jaren hoort u steeds meer over toenemende regeldruk vanuit de overheid. Er gaan kritische geluiden op die waarschuwen voor een verslechterend ondernemersklimaat. Managers hebben steeds meer drang om controle te hebben en houden over hun organisatie. In grote bedrijven zijn er speciaal ingerichte afdelingen die zich hoofdzakelijk bezig houden met juridische vraagstukken en compliance.

Op dit moment doet Bart Smakman, Bedrijfskundestudent aan Erasmus Universiteit Rotterdam, in opdracht van QG Consulting, een onderzoek naar de vraag hoe managers omgaan met regelgeving binnen hun eigen organisatie. Hoeveel controle wil een manager graag hebben, en hoe probeert hij/zij deze controle uit te oefenen? Liggen alle procedures vast in dikke handboeken en wordt er streng opgetreden tegen afwijkend gedrag? Of is er meer bewegingsvrijheid en is alleen het resultaat belangrijk? Het dreigende gevaar is dat het gemeten resultaat de hoogste prioriteit krijgt en dat daarvan ook de bonussen afhankelijk worden gemaakt. Maar streef je dan het gewenste resultaat niet voorbij?

Dit onderzoek zal proberen een antwoord te formuleren over de tot stand koming van een balans tussen regels en vertrouwen die managers elke dag weer zoeken. In maart 2009 zullen de resultaten van dit onderzoek worden gepresenteerd, en zal dit ook op dit blog verschijnen.


< vorige pagina